Saturday, September 21, 2013

Roadtrip Normandiekusten

Efter bilbrandsdramat på morgonen stack jag iväg för att möta de andra för att sedan åka och hämta våran jättebil. Strax efter klockan 10 brummade iväg och första målet var att hitta rätt motorväg vilket var lite klurigt när man inte har någon karta och därmed inte vet vilket mål man vill köra mot. Vi åkte därför in på första bästa bensinmack och skaffade oss en karta över kusten. Vi bestämde att vi skulle äta lunch i Honfleur och väl framme typ 30-40 min senare möttes vi snart av en klarblå himmel och stigande lufttemperatur, härligt. 


Honfleur var en otroligt fin stad med massor av båtar, uteserveringar och mysiga smågator fyllda av små konstgallerier. När vi satt på en av uteserveringarna och åt fisk och skaldjur, njöt av värmen och drack gott vin så kunde inte livet vara mycket bättre. Efter lunchen gick vi runt lite på stadens smågator och köpte dyr choklad i lösvikt (min landade på 7 euro, inte så prisvärt tyvärr).











På grund av att vi hade det så nice så lämnade vi inte Honfleur förrän runt 14:30. Nästa mål var D-day beaches och vi valde att ta en väg som gick längs havet dit. På kartan såg den ut som en stor väg men i Frankrike går de flesta vägarna rakt igenom städerna vilket gör att man i ena stunden kan köra i 90 km/h och i andra stunden i 20 km/h. Vi passerade dock många fina städer, bland annat Touqes, Trouville, Deauville m. fl. Vi insåg att det skulle ta ett tag för oss att komma till vårt nästa mål så vi tog ett snabbt stopp och sprang ut på stranden. Värt!







17:30 kom vi fram till Arromanche där en av landstigningsstränderna, Gold Beach ligger. Det var där som en av de engelska trupperna steg i land och det var där som man byggde upp konstgjorda hamnar dit man fraktade förnödenheter med mera. Vi gick in i en rund byggnad där de visade en film om landstigningarba på en 360-gradig bioduk. Riktigt häftigt!




Efter Arromanche tänkte vi ta oss mot Omaha beach och den amerikanska kyrkogården men när vi kom fram så var kyrkogården stängd så istället letade vi oss ut mot en motorväg för att ta oss till Caen och äta middag. Eftersom vi inte kom fram till Caen förrän kl 20/20:30 så bestämde vi oss för att ta första bästa restaurang vilket blev en pizzeria. Jag fick först en lilla pizzan på en tallrik. Lurig pizzabagare alltså. 23:30 var jag hemma i lägenheten. Lång men häftig dag, vi kommer definitivt att köra ut på fler roadtrips!


Ungefär så här åkte vi



No comments:

Post a Comment