Thursday, September 12, 2013

Paris dag 1

Dystert datum men munter dag. Kl 9 tog vi tåget från Rouen mot Paris, en tågresa som tar 1 h och 10 min. Väl i Paris tog vi oss till vårt vandrarhem ”Young and Happy” och lämnade våra väskor. Paris dag ett fortsatte sedan med en promenad till Notre Dame där vi åt lunch – mackor från ett boulangerie följt av en tur runt om inne i kyrkan.

Sedan tog vi en fika (dyr för vi satte oss på det närmsta caféet=turistmecka). Vi fortsatte sedan att gå med riktning mot Champs Elysée och gick in i några butiker på vägen. Vi stannade också till vid Louvren där vi fotade lite. Alla turister ville ta sådana där foton där det ser ut som man pekar på toppen av den största glaspyramiden. Nästa aktivitet var att gå upp för alla trappor i Triumfbågen men vi fyllde på med lite energi på ett café först.

Enligt SMHI så skulle det vara hyfsat bra väder i Paris (dvs typ 16-18 grader och växlande molnighet) men det var riktigt höstväder alltså. Trots att vi gick en massa kilometer så var vi nästan konstant kalla och blåsten var såklart som värst uppe på Triumfbågen. Det var väldigt många militärliknande snubbar där upp med. Vi funderade om det hade någon koppling med datumet men det är oklart. Ett tag hoppades jag att de skulle ställa upp sig och bjuda på en crazy dansshow eller liknande men det gjorde dem tyvärr inte.

När vi gått ner för alla 250-isch trapporna fortsatte vi ner längs Champs Elysée och gick in i några av de stora konceptbutikerna. Tycker att det är häftigt att en hel gata kan bli en stor marknadsplats där allt handlar om att synas på en och samma plats. Visst det kan man se i alla städer men Champs Elysée är verkligen ett tydligt exempel där bilmärken möter glassföretag möter mobiloperatörer möter klädkedjor och sportmärken.

När vi kom tillbaka till vårt hostel var vi trötta i både våra fötter och våra sinnen. Vi fyllde på magarna med lite snacks och konstaterade ganska så snabbt att vi nog inte var så sugna på en utekväll så vi begav oss till en närliggande restaurang och åt en lång middag istället. På vår gata fanns det verkligen mängder av små mysiga, familjära restauranger och vi märkte att specialiteterna på den vi valde var fondue alt trerättersmeny för 14,9 euro. Som hittat. Jag åt räkor+avokado till förrätt (inte lika goda räkor som hemma), pepparbiff till middag och Créme brûlée till efterrätt. Ångar dock att jag inte åt sniglar till förrätt som Julia, Romeo och Mandy gjorde.


Jag hoppades kunna somna snabbt för fem av oss bodde i ett mixed 8-bäddsdorm, där de tre övriga inte hade kommit när vi gick och lade oss. Man ville ju inte vakna mitt i natten när de kom hem. Jag halvsov nog halva natten och, ja, jag vaknade först när ett ryskt par kom in och senare två svenska tjejer som tänd lamporna och pratade högt. Somnade dock till slut thank god.

Glada tjejer på tåget
Hannah, Mandy och Rosanna utanför vårt hostel.
Det är inte lätt att hålla formen när man möts av det här nästan varje dag. På boulangeriet där vi köpte lunch.
Notre Dame.
Alla dessa dina Metroskyltar!
Photoshoot vid Louvren. 
Mandy 

Utsikt från Triumfbågen


Utanför Abercombie & Fitch's jättebutik på Champs Elysée, de skall alltid vara värst!!
Sniglar.

No comments:

Post a Comment